Onderwerp: Belonen

Werkgevers zijn verplicht tot het betalen van loon aan hun werknemers. Werknemers worden beloond voor hun inzet en de geleverde prestaties. Deze beloning bestaat in de regel uit salaris aangevuld met bijvoorbeeld een bonus. De hoogte van het loon is in principe te bepalen door de werkgever en werknemer, maar alle werknemers vanaf 23 jaar hebben recht op het wettelijk minimumloon. Voor jongere werknemers (15 tot 23 jaar) geldt het minimumjeugdloon. Als een werknemer bij demotie of degradatie een lager salaris ontvangt, moet hij hier expliciet mee instemmen. Daarom is in een demotieregeling doorgaans een afbouwregeling opgenomen. Ook belangrijk binnen dit thema: de loonbelasting en de daarbij behorende heffingskortingen.

Meer vormen van belonen

Een goed salaris trekt getalenteerde werknemers en houdt hen vast. Toch wordt het effect van beloning overschat en werken andere vormen van belonen steeds beter. Andere vormen van belonen zijn een prestatiebeoordeling op basis van een tweepuntschaal (iemand voldoet in zijn werk of iemand voldoet niet), een systeem van doorlopende feedback (eerlijkheid) en coaching en een variabele winstdeling. Zo zijn er allerlei manieren en niveaus waarop je werknemers kunt belonen. De ins en outs over belonen leest u op deze pagina.

XpertHR College over BELONEN

Kilian Wawoe

Als organisaties hun beloningssysteem willen veranderen, moet HR dat proces leiden. Geef het niet uit handen.

Dat zei bijzonder organisatiepsycholoog Kilian Wawoe tijdens het XpertHR College over belonen. Tijdens het webinar pleit hij voor ‘het nieuwe belonen’ waarin de beloning geldt als een verdelingsvraagstuk in plaats van een strategisch instrument.

Meld u aan voor de terugkijklink van het XpertHR College

Whitepapers over belonen

Op zoek naar meer achtergrond en verdieping? Lees ook onze whitepapers.

Artikelen over het onderwerp belonen

Sorry, geen resultaten gevonden.

Helaas, er zijn geen resultaten gevonden voor het betreffende archief. Wellicht kun je een gerelateerd berichten vinden door middel van de zoekfunctie.