Onderwerp: Beoordelen

Met het beoordelen van het functioneren van werknemers krijg je inzicht in de behaalde resultaten, de mate waarin competenties worden beheerst, eventuele probleemgebieden en de opleidingsbehoefte. Kortom, je krijgt een beeld van het totale functioneren van de werknemer. Deze kennis is waardevol voor een organisatie en haar werknemers. Het vormt de basis voor de uitwerking van het HR-beleid op instroom, doorstroom en uitstroom. Zowel leidinggevenden als werknemer kunnen hiervan profiteren. Leidinggevenden doordat zij gerichter kunnen sturen. Werknemers doordat zij feedback krijgen op hun functioneren, worden erkend voor hun inspanningen en de ruimte krijgt eventuele opleidings- of ontwikkelingswensen te bespreken. Er zijn allerlei manieren en niveaus waarop u werknemers kunt beoordelen. De ins en outs over beoordelen leest u op deze pagina.

Wat is het verschil tussen een functioneringsgesprek, planningsgesprek en beoordelingsgesprek?

Laten we eerst de spraakverwarring ophelderen. Een functioneringsgesprek is een voortgangsgesprek en geen beoordelingsgesprek of evaluatiegesprek. De standaard beoordelingscyclus kent (minstens) drie kerngesprekken. Een planningsgesprek waarin de verwachtingen en doelstellingen voor het komende jaar worden besproken en gekoppeld aan de ontwikkelwensen van de medewerker en de nodige vaardigheden. Tenminste één functionerings- of voortgangsgesprek, waarbij tussentijds de voortgang  van het werk wordt besproken. En het jaar wordt afgesloten met een beoordelingsgesprek waarin de leidinggevende zijn oordeel geeft over het functioneren van de medewerker en de daarbij behorende beloning.

XpertHR College over BEOORDELEN

Ferry Koster

Gooi alles overboord wat niet belangrijk is voor een beoordelingsgesprek. Maak het net zo eenvoudig als een goed bordspel.

Dat zei bijzonder hoogleraar Ferry Koster tijdens het XpertHR College over beoordelen. Tijdens het webinar liet hij zien wat er in de wetenschappelijke literatuur bekend is over beoordelen.’

Meld u aan voor de terugkijklink van het XpertHR College

Whitepapers over beoordelen

Op zoek naar meer achtergrond en verdieping? Lees ook onze whitepapers.

Artikelen over het onderwerp beoordelen

Sorry, geen resultaten gevonden.

Helaas, er zijn geen resultaten gevonden voor het betreffende archief. Wellicht kun je een gerelateerd berichten vinden door middel van de zoekfunctie.